2016. október 20., csütörtök



Nyulak néhány gyakoribb betegsége


Az elmúlt napokban többször is egy évek óta alig látott nyúlbetegséggel a myxomatosissal találkoztunk. Ezért arra gondoltunk, hogy röviden írunk erről a fertőzésről és összefoglalunk még  néhány egyéb megbetegedést, amik előfordulhatnak egy vidéki kisállatpraxisban.

 

 Nyulak myxomatosisa

Nyúl myxomatosis

Ezt a fertőzést egy vírus okozza, gyógyíthatatlan megbetegedés, legfeljebb a tünetek enyhíthetőek és a másodlagos bakteriális fertőzéseket tudjuk kivédeni.

Mitől betegszik meg a nyuszi?
A kórokozó myxomatosis vírust döntően szúnyogok, néha más ízeltlábuak (bolha) terjesztik, és leírtak közvetlen, állatról állatra terjedő fertőzést is. A lappangási idő 7-10 nap szokott lenni, a vezető tünetek közé tartozik a fülek, a szemhéjak és az orr duzzanata (ún. oroszlánfej), nyálkás-gennyes kötőhártya-gyulladás és orrhurut. Hasonló duzzanatok-bár ritkábban- jelenhetnek meg még a  a nemi szervek környékén is. A betegek légzési nehézségek és tüdőgyulladás tünetei közepette általában 7-10 nap alatt elhullanak, a kezelés mellett is ritka a túlélés.

Hogyan lehet védekezni ellene?
Miután a betegség gyógyíthatatlan és a szúnyogok teljes távoltartása alig megoldható, javasolt a vakcinás megelőzés. Kiváló vakcinák érhetőek el, ezekkel 8 hetes kortól, 1 hónapos időközzel két védőoltást kell beadni, és a vakcinától függően a védettség  6-12 hónapig tart. Tehát minimum évente 1 ismétlő oltást kell adni, lehetőleg tavasszal még a szúnyog invázió előtt.


RHD – Nyulak vérzéses betegsége (Rabbit Hemorrhagic Disease)


Az RHD egy kifejezetten fertőző, járványos betegség, szintén gyógyíthatatlan. A vírus rendkívül gyorsan terjed, mivel a tárgyakon is megtapad és azokkal fertőz tovább (akár ruhával is átvihető), ezen kívül madarak, kisállatok, ízeltlábúak (szúnyogok!) is terjeszthetik. A betegség jele lehet étvágytalanság, bágyadtság, magas láz, az orr vagy a szájüreg, esetleg a végbél vérzése, de sok esetben nem jelentkeznek tünetek, és a nyúl hirtelen pusztul el (ezekben az esetekben boncolással mindig találunk a légcsövekben, tüdőben vérzést). A lappangási idő nagyon rövid a nyúl általában 48 órán belül elpusztul. A halálozási arány közel 100%. A  betegség gyógyíthatatlan, az esetek döntő részében az állatorvoshoz már csak tetem kerül a gyors lefolyás miatt.
Hogyan lehet védekezni ellene?
Megelőzés szintén védőoltással lehetséges, forgalombann vannak kombinált (RHD és myxomatosis) vakcinák is, az oltási sorozat mint fentebb. Fontos a vakcinázás akkor is, ha nyulunkat csak lakásban tartjuk, hiszen ha valahol járvány van, onnan nagyon hamar kikerülhet és elterjedhet a vírus akár szúnyoggal, akár közvetlenül (pl. ruhánkkal) .

Nyulak Fülrühössége

Nyulak gyakori megbetegedése, a betegek rázzák a fejüket, hátsó lábaikkal vakarják a fülüket, az étvágyuk is csökkenhet, a többi nyúl is elkaphatja. A fül belsejében vastag, sötét pörk képződik.

A betegség oka  egy nagyon elterjedt és nagyon fertőző bőrélősködő a Psoroptes cuniculi.
Szerencsére gyógyszerekkel kiválóan kezelhető, fontos a minél előbb elkezdett kúra.

Nyulak rühössége 

A kórokozó a Sarcoptes scabiei nevű atka. E fajok nem a fülben élősködnek, hanem a bőr mélyebb rétegeibe furakodnak, ott élnek és szaporodnak. Főként a szem körül, az orrháton és az ajkak tájékán a szőr kihullása, a bőr kipirosodása, pörkképződés, korpádzás, a bőr megvastagodása és ráncossá válása figyelhető meg. A fülrühnél alkalmazott kezeléssel gyógyíthatjuk meg a betegeket.

További állatorvosi esetek

Dr. Saufert Gyula


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése