2017. július 16., vasárnap

Mi az az idegen test?  Hogyan kerül a kutya gyomrába, beleibe??

 


Sajnos a kutyák gyakran nyelnek le különböző tárgyakat (fadarab, kavics, játékok, ruhadarab). Ez a tevékenység főleg a fiatal kutyákra jellemző, de vannak nótórius idegen test nyelő egyedek is.
Sokszor csupán féltékenységből, nehogy másé legyen az adott játék vagy tárgy, máskor meg ki tudja miért....???
Az utóbbi időben több ilyen esetünk is volt, most kettőt bemutatunk az érdekesek közül.

A egyik esetünk talán azért különlegesebb, mert a 25 kg-os kuvaszkölyök egy nagy méretű, dudorzatos felületű kutyajátékot nyelt le, igaz, némi nehézség árán. Utána vacsorázott és reggelizett is jóízűen, a játék viszont nem ment tovább a gyomorból. Műtétileg, egy gyomormetszésen keresztül távolítottuk el.
Itt már az ún. natív röntgen felvételen látszik a tárgy, így nem volt szükség kontrasztanyagra, rögtön az azonnali műtét mellett döntöttünk.
A hasüregből kiemelt gyomor.

A gyomormetszésen át éppen kiemeljük a lenyelt játékot.

A gyomor varrás után.


Másik esetünk egy bullterrierel már egy kicsit nehezebb volt, a kutya lázas hányós tünetekkel jelent meg a rendelőben. Ez még bármi lehet, ráadásul a hasüreg nem volt fájdalmas és az ún. natív röntgenfelvételen sem látszott idegen test, bár a gázosodás felvetette az idegen test gyanúját.


Ezért végeztünk egy bárium szulfátos kontrasztanyag etetést. Az alábbi felvételen már jól látszik, hogy a kontraszt kitapadt valamire és nem(alig) távozik a gyomorbólA bullterrierből egy gyomor és két bélmetszésen át eltávolítottuk a bélelzáródást okozó idegen tárgyakat. A műtét során műanyag darabok és a belet felfűző szőnyegrojt szerű képletek kerültek eltávolításra.

Az egyik bélmetszésen keresztül távolítjuk el a furcsa tartalmat.
 

Ezt mind a kutyából szedtük ki!

 
A kutyus a műtét után. Néhány nap lábadozás után már jobban van, reméljük többet nem csinál ilyen butaságot!

Érdemes odafigyelni kedvencünkre!  Ha épp lenyel valamit azonnal vigyük állatorvoshoz, talán még hánytatással megelőzhető a műtét. Amennyiben arra leszünk figyelmesek, hogy kedvencünk gyakran hány , nincs bélsárürítés, bágyadt, nem eszik, esetleg hasi fájdalma van, akkor gondoljunk a bélelzáródásra is és azonnal forduljunk szakemberhez!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése